Tokoagissa on keskeistä ymmärtää koiran kieltä - sen eleitä ja tapoja kommunikoida. Koiraa ei käskytetä vaan se ohjataan tekemään haluttuja asioita ja ajattelemaan itse aktiivisesti. Tokoagi on erinomaista koiran peruskoulutusta ja siinä voi edetä omaa tahtiaan.
Lajin ympärille on kehitetty myös kilpailutoimintaa.Toko-osuuden lisäksi kilpailussa on helppo agility-osuus, jossa vauhti ei ole tärkeää. Agility on mukana siksi, koska koirat ja ihmiset pitävät siitä. Ohjaaja saa aina valita estekorkeuden. Kilpailuluokkia on viisi: kiertokoulu eli ns. mölliluokka, alakoulu, yläkoulu, lukio ja yliopisto. Kiertokoulu on epävirallinen luokka ja siellä saa kilpailla vaikka koko ikänsä. Alakoulusta lähtien kolme ykköstulosta saatuaan pääsee heti pykälää ylemmäs tai saa halutessaan kilpailla kiertokoulutasolla vielä vuoden. Ylemmistä luokista ei voi palata alemmalle. Lukiosta kolme ykköstulosta saanut saa ylioppilaan tittelin, yliopistosta taas promovoidaan maisteriksi. Arvonimen saamiseen tarvitaan kolme ykköstulosta, joista yksi on tullut kisasta, jossa ohjaaja on ohjannut koiraa agiosuudessa äänettömästi.
Virallisiin tokoihin verrattuna tokoagissa voi suorituksen aikana kehonliikkeitä ja juttelua koiralle voi käyttää niin paljon kuin haluaa. Vaihtoehtoisesti voi olla niukkaeleinen kuin tokossa. Ohjaaja voi myös elehtiä, suorittaa koiransa kanssa persoonallista esiintymistä ja ns. kaksoiskäskyttää.
Moonan kipinä agilityyn ei ole vieläkään ihan huippuluokkaa. Viimeksi tuli stoppi puomin ja A-esteen kanssa, koska edellisellä treenikerran loppupuolella keinun treenaus epäonnistui sen rämähtäessä alastulovaiheessa. Nyt kuitenkin päästiin puomille houkuttelujen ja makupalojen kautta ja sekin tuntui työvoitolta. Tokoagin kautta haluan kokeilla, millä keinoilla voisin koiraani motivoida.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti