perjantai 4. huhtikuuta 2014

Koiran kommunikointi

Olimme keskiviikkona Koirapalvelu Vihmerän luennolla, jossa teemana oli koiran kommunikointi. Luennon tiimoilta heräsikin keskustelua isännän kanssa, miten omat koirat kommunikoivat. Kaikenlaista mielenkiintoista löydettiin niiden käyttäytymisestä. Etenkin kun taloudessa on kaksi arempaa koiruutta - niiden käytöksissä riittää tulkittavaa. Jos on korvat enimmäkseen pitkin päätä eli lippilakkina, se vaan kuuluu aremman koiran luonteeseen. Pystykorvat löytyy sitten tarpeellisiin tilanteisiin.

Oli mielenkiintoista todeta, miten ihminen voi vaikuttaa koiran luontaisiin signaaleihin myös huonosti. Esimerkiksi jos koiran varoitussignaalia eli murinaa estetään (torutaan tai kielletään jatkuvasti), se voi johtaa siihen, ettei koira enää varoita ahdistavassa tilanteessa vaan hyökkää suoraan. Se ei ole hyvä juttu.

Norjalainen Turid Rugaas on alan "guru" koiran kommunikointiin liittyen. Hänen mukaan koirilla on rauhoittavia signaaleita, joilla koira yrittää sopeutua sen hetkiseen tilanteeseen. Koira käyttää rauhoittavia signaaleja pysäyttämään ja estämään aggressiota, stressiä, pelkoa ja kaikenlaisia epämiellyttäviä asioita. Rauhoittavien signaalien avulla koira pyrkii luomaan luottamusta, turvallisuuden tunnetta ja ennen kaikkea keskinäistä ymmärtämystä.

Turid Rugaasin kirjoja:
Rauhoittavat signaalit. Sanasilta, 2005.
Kiskomatta paras: mitä tehdä, kun koira vetää hihnassa? Sanasilta, 2004.


Moona signaalit Jehkiä kohtaan ovat aika selvät. Kyseessä oli tapaaminen,
jonka aikaan Muusa oli juoksussa ja Jehki oletti, että Moona on se tapaus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti