lauantai 9. marraskuuta 2013

Koiran sosiaalistaminen

Elämä koiruuksien kanssa on paljon helpompaa, jos koira saa sosiaalisia kontakteja mahdollisimman paljon jo heti pentuvaiheessa. Sosiaalistamisvaihe vaikuttaa pennun koko tulevaan elämään ja elämänlaatuun.

Sosiaalistumiskauden aikana pentu tottuu uusiin asioihin poikkeuksellisen nopeasti ja oppii samalla, mikä on normaali osa sen elinympäristöä. Jos pennunostajalla esimerkiksi on kissa tai sellaisen hankinta on suunnitteilla, pentu kannattaa ottaa sellaisesta paikasta, jossa se on päässyt näkemään kissoja edes silloin tällöin. Näin on todennäköisempää, että kissa saa jäädä rauhaan pennun aikuistuttua. (Lähde: http://www.koiranomistajanperuskurssi.fi/fi/koira-kotona/pennun-sosiaalistaminen)

Koiran sosiaalistaminen on myös sitä, että se tottuu toisiin koiriin ja ihmisiin. Parhainta treeniä olisi viikottainen tapaaminen toisten koirien kanssa.

Omat maalaiskoirani ovat kaivanneet sosiaalistamiseen kaupunkikehystä. Niiden kanssa onkin tehty kaupunkikävelyjä. Tosin Hipun osalta yksi kaupunkikävely meni siihen, että ensin se suhautti Kekäleen näyteikkunaan, sitten Carelicumin kukkapylvääseen ja seuraavaksi väännettiin kakkaa torin reunaan. Siitä piti pika pikaa toimittaa koira puistoalueelle, kun ei kakkapussit olleet mukana. Tämä lenkki oli hetken päähänpisto, jossa emäntä ei ajatellut asiaa loppuun asti.

Hipulla on taas menossa höpökausi eli se on valeraskaana. Sitä en vaan ymmärrä, missä vaiheessa sillä on ollut juoksu, kun sitä ei ole huomattu.

 
Hippu ja Hipun "pentu"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti