lauantai 6. huhtikuuta 2013

Kartsalla

Moona kävi eilen kaupunkikävelyllä Joensuussa Tiku-herran kanssa. Koiruuksille sattui kaupunkitotutukseen paras aika perjantai-iltapäivän ihmispaljoudessa. Koiruudet kohtasivat ihmisten lisäksi pyöräilijöitä, lastenrattaita, krossimopoja, linja-autoja ym. Siinä olikin ihmettelemistä. Moonaa jänskätti bussit, kun ne mörisivät ja suhisivat korvan juuressa vaikka bussissa on pari kertaa matkustettu.

Erään tutkimuksen mukaan vain 20 % koiran luonteesta ja käyttäytymisestä johtuu perimästä, loput 80 % riippuu koiran elinympäristöstä ja koulutuksesta. Kotireviirilla koira on yleensä reipas ja rohkea. Kaupunkikävely on yksi koiran sosiaalistamiseen liittyvä asia.

Mielestäni maalla asuvien koirien on hyvä käydä kaupungilla pentuna ja nuorena muutamia kertoja, koska kaupungin äänimaailma ja liikenne on niin erilaista. Ihmisiä tulee vastaan jatkuvasti, kun taas kotilenkillä voidaan mennä siten, ettei ketään satu vastaan. Eteen voi tulla tilanteita, että koiran kanssa joudutaan ihmislaumaan tai muuhun vilkkaaseen tilanteeseen (esim. näyttelyt) ja totuttamisen kautta homma onnistuu.

 
Poju ja Moona maaseudun vapaudessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti