perjantai 20. tammikuuta 2012

Laumaelämää – kuka määrää?

Laumaelämä sopii paimensukuisen lapinkoiran elämään enemmän kuin hyvin. Rotu on erittäin sosiaalinen ja kaipaa ihmisiä (ja muita eläimiä) ympärilleen. Kolmen eri-ikäisen koiran laumassa on toistaiseksi ollut selvä järjestys. Alfanaaras Hippu vanhimpana (lähes 11 v.) on pitänyt lauman kurissa vaikka pennun pirhana jo kokeilee.  Muusa  ( lähes 8 v.) on taas aina ollut ns. pahnan pohjimmainen ja taitaa taas jäädä sellaiseksi. Muusakin kokeilee välillä johtamistaitojaan mutta menee lopulta vahvemman mukaan.
Koiruuksien ikäerot ovat natsanneet aika hyvin koirien keskinäisen toiminnan osalta. Hipulla ja Muusalla on ikäeroa kolmisen vuotta. Muusalla ja Moonalla taas noin seitsemän vuotta. Mummo pitää pennun natiaiselle jöötä sisätiloissa, kun taas Muusa huolehtii pentunsa liikunnasta ulkona juoksuttamalla tahtiin päättömät koiruudet. Erilaisia sukellustekniikoita lumihankeen on ollut nähtävissä.
Hippu on luonteeltaan tyypillinen tuumailija. Se miettii ensin tarkasti, mitä kannattaa tehdä. Muusa taas on ollut koko ikänsä äkkinopea eli tuumimatta toimeen.  Muusan juoksujalka on kaivannut aktiivista juoksukaveria pelloille ja se sai sellaisen omista pennuistaan, Moonasta. Luonteeltaan puolivuotias Moona on osoittautunut erittäin aktiiviseksi ja sen kanssa mietitäänkin nyt eri harrastuksia, agility lähinnä sydäntä.

Kuvassa Moona: Mie en oo mittään tehny?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti