sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Koiraenergiaa

Moonan nappula hämmästyttää vaan. Pennulla on jatkuvasti menomonot jaloissa ja sitä ei rauhoita aina edes kunnon lenkit. Kirjallisuutta tuli taas hankittua ja sieltä sainkin ahaa-elämyksiä vilkkaan pennun suhteen. Pentukoira on aina utelias ja tutustuu elämäänsä kaikin aistein.  On olemassa rauhallisia pentuja, jotka purevat luuta, käyvät pihalla tarpeillaan, juoksevat hetken ja sitten nukkumaan. Mutta on olemassa myös pentuja, jotka käyttävät aikansa kaikkeen mahdolliseen toimintaan, mitä vaan päähänsä saavat. Sillä ne hakevat paikkaansa omassa perheessä. Jos emäntä siivoaa, minäpentu voin natustella sillä aikaa kenkiä, olenhan apuna siivouksessa. Tai jos emäntä lukee, voin minäkin osallistua lukutouhuihin pureskelemalla toista kirjaston kirjaa.
Yleensä aktiivinen pentu on kekseliäs ja älykäs. Se oppii helposti kaiken, mitä sille opettaa. Koiran aktivoinnilla tarkoitetaan sitä, että koira pääsee käyttämään aivojaan erilaisissa tehtävissä. Sudet käyttävät luonnossa aivojaan selviytyäkseen ja saadakseen hankituksi ravintonsa. Aktivoinnin tarkoituksena on saada koira ratkaisemaan ihmisen keksimiä ongelmia saadakseen palkkion. Koiran aktivoimisella voidaan estää sen tuhoamisviettiä, jolla se yrittää viestittää, että on tylsää.

 Tekemisen puute saattaa aiheuttaa koiralle ongelmakäyttäytymistä ja koiruus saattaa alkaa itse ”aktivoimaan” itseään. Tekemisen puute purkautuu ei-toivottuna käytöksenä. Henkisesti vireänä oleminen väsyttää koiraa enemmän kuin monen kilometrin lenkki.

Kuvassa Kero-pentu aktivoi itseään syksyn vierailulla


1 kommentti:

  1. Ompas meidän poika joskus ollut niin pieni. Nyt kun sitä katsoo ja huomaa mite vahva se on niin tulee ikävä pentuaikoja. :) Täytyy kyllä myöntää että Kero on aivan täydellinen koira!

    VastaaPoista