torstai 4. heinäkuuta 2013

Luottokelpoisuus

Koiran luottokelpoisuus tarkoittaa koiruuden kykyä suoriutua irtiollessaan pihallapysymisen velvoitteistaan :D Sitä mitataan kuusiportaisella asteikoilla AA-C.

AA on huippuhyvä himahurtta = Koiruus pysyy täysin pihassa ja on koko ajan kontaktissa ihmiseen. Koira ei poistu ihmisen näköpiiristä esim. talon nurkan tai pensaan taakse. Ihminen voi pysyä paikoillaan.

A on kuuliainen kotokoira = Koiruus pysyy pääosin kontaktissa ihmiseen mutta se saattaa joskus hävitä ihmisen näköpiiristä esim. talon nurkan, pensaan tai muun pihalla sijaitsevan esteen taakse mutta tulee heti kutsuttaessa. Ihminen voi pysyä paikoillaan.

BB on kiva kuulostelija = Koiruus pysyy pääosin kontaktissa ihmiseen mutta se saattaa joskus hävitä ihmisen näköpiiristä esim. talon nurkan, pensaan tai muun pihalla sijaitsevan esteen taakse. Se ei tule esteen takaa heti kutsuttaessa mutta tulee kuitenkin hetken kuluttua tai toisella kutsulla.Ihminen voi pysyä paikoillaan.

B on keskinkertainen käppäilijä = Koiruus pysyy piha-alueella mutta se saattaa liikkua hieman piha-aluetta laajemmin. Se tulee kuitenkin muutamalla kutsulla tai kun ihminen käy sitä etsimässä.

CC on huono hermojen haastaja = Koiruus ei pysy piha-alueella ja se saattaa liikkua piha-aluetta laajemmin. Se tulee kuitenkin muutamilla kutsuilla tai kun ihminen käy sitä etsimässä.

C on erittäin huono kyläpiski ja kuurokorva = Koiruus liukenee heti irtipäästyään piha-alueelta ja aiheuttaa ihmiselle vähintään puolen tunnin etsintäreissun pitkin kyliä.

Hipun, Muusan ja Moonan luottoluokitus on ollut kesän osalta seuraava. Hippu kuuluu luokkaan A. Se tupsehtii irtiollessaan pitkin pihoja ja asettuu yleensä keskelle pihaa pitämään vahtia. Katsekontakti koiraan toimii pääsääntöisesti ja emäntä saa rauhassa tehdä pihahommia tai lukea kirjaa lepolassessa. Välillä Hippeli tekee nurkan takaisia tutkimusretkiä ja ei välttämättä tule kutsulla vaan se pitää käydä bongaamassa. Kun Hippua kutsuu, se saattaa seisoa lähimmän puskan takana, että et sie pölöjä nää, tässähän mie.

Moona menee B-luokkaan. Moona pysyy pääosin piha-alueella mutta käy tsekkaamassa myös laajemmalla sektorilla eli naapurin piha saattaa kiinnostaa. Monni tulee melko hyvin kutsumalla. Viihtyy irtiollessaan pääosin nurkan takana eli emäntä saa olla valppaana.

Muusan luokitus vaihtelee CC-C:n välillä. Tämä halvatun kyläpiski tekee viidessä minuutissa oharit. Ei se välttämättä kylille lähde mutta silmän ja äänen kantamattomiin lähimetsikköön. Se onkin saanut tänä kesänä lempinimen "just äsken oli tässä".


"Minne hittoon ne tytöt taas katosivat?", ihmettelee Poju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti