maanantai 25. toukokuuta 2015

Moonalla on asiaa X: Nyt nyppii

Meikätyttö vaihtaa parhaillaan talviturkkia kesähepeniin. Emäntä kutsuu meikätyttöä töyhtöhyypiöksi? Sen mielipuuhaa on miun nyppiminen eli kyniminen. Vähän väliä se on miun turkissa näppeineen ja mie en tykkää. Ja auta armias, jos emäntä tai isäntä ottaa käsiinsä hurjaharjan, jolla meinaa tulla riistämään meikäkoiran "omaisuutta" - silloin minnuu viedään.

Eikä nuo mummelikoiratkaan paljon perusta nyppimispuuhista, ovat nyt tällä kertaa samassa aikataulussa meikätytön kanssa. Niinpä miun sisäreviirillä pyörii tosi paljon uusia kavereita - villakoirakavereita. Tosin ne tahtoo äkkiä hävitä, kun murimuri ryhtyy hommiin. Ja taas meikäkoiraa viedään...

Emäntää nyppii meikäkoiran sooloilut. Pitää välillä piipahtaa tarkistassa naapurin pihassa, olisiko siellä mielenkiintoisia villakoirakavereita? Enhän mie silloin kuule yhtään komentoa enkä kirosanaa, kun on meno parhaillaan mutta koko kylä taitaa kuulla. Oota emäntä vähän, kyllä mie kohta pihaankin ehdin, kunhan tutkimukset on tehty. Ainahan se on todennut, että koira on immeisen paras stressinpoistaja mutta ei se välillä siltä näytä, kun naama punaisena meikätytön perään huutelee ja juoksee...

Ensi viikon Nose Work -treeneihin tarjolla oikein SuperKirsu - ainakin näkönsä puolesta

perjantai 22. toukokuuta 2015

Luonnetesti

Olin seuraamassa lapinkoira Pojun luonnetestiä viime sunnuntaina Pyhäselässä. Oli tarkoitus viedä Moonakin sinne mutta erinäiset matkasuunnitelmat pistivät perumaan testin. Harmi vaan kun olisin sittenkin päässyt.

Oli kuitenkin mielenkiintoista seurata testiä sivusta, koska en ole sellaisessa aiemmin ollut mukana. Alussa oli pari susikoiraa ja ne toimivat luonteensa mukaisesti. Sitten tulee lappalainen, joka on vähän sitä mieltä, että eipä paljon kiinnosta, huitokaa ja hyppikää, mie vaan tässä napotan. Tylsää, eikö jo päästäisi lenkille! Yhden haukauhduksen verran jaksoi joku vaunussa kulkeva ukko kiinnostaa. Helvetin hyvät hermot on koiruudella!


Itse jäin pohtimaan, miten uskaltaisin aremman Moonan kanssa mennä testiin. Stressaako se koiraa, jääkö ikuisia traumoja? Sain kuitenkin infoa, että koiran mukaan mennään. Mitään ei vedetä överiksi ja kun koirasta on saatu jokin reaktio aikaan, se on siinä. Ehkäpä syksyn aikana mennään kokeilemaan.


Luonnetestin jälkeen matka jatkui Pyhäselän Elovaaran lenkkipoluille. Siellä olikin edessä useamman kilsan lenkki ja koiruudet saivat mennä viipottaa. Kun alettiin olla geopolkujemme finaalissa eräällä laavulla, ihmettelivät laavulla kahvittelemassa olleet emännät, että onpa ihmeen rauhallisia koiria. Siellähän ne laavun takana vaan elpyivät, eikä oikein riittänyt mielenkiintoa laavun vierailijoihin.




torstai 21. toukokuuta 2015

Jaksaa aksaa

Uilon kentän toiminta käynnistyi talven jälkeen agilitypainotteisesti. Tarkoitus on mennä kesä treenien osalta siten, että treeneissä on agilityrata. Jokainen koiruus tekee sitä tasonsa mukaan, joko yksi este kerrallaan tai sitten satanen lasissa koko radan läpi.

On ollut hienoa todeta, miten Uilon kentällä puolitoista vuotta treenanneet nuoret koirat ovat ottaneet agiesteet omakseen. Tosin koiruuksissa on selvästi agilityyn taipuvaisia rotuja kuten kelpie. Näillä pienillä treeneillä nämä nuoret koirat painavat välillä rataa tosi vauhdikkaasti ja osaavasti. Jatkossa on sitten vuorossa emännän koulutusta, miten pysyä koiruuden mukana.

On mukavaa jatkaa treenejä talven jälkeen rakkaan lajin parissa. Aiemmin Uilon kentällä treenattiin perustottista ja muutakin, mutta nyt lienee syytä keskittyä tiettyyn asiaan kenttätreeneissä. Monta muutakin rautaa on tulessa koirien harrastusten suhteen ja aika ei riitä kaikkeen.

Hieno koiratapahtuma tulossa Jakokosken koululla 4.6.! Match-show kaiken muun lisäksi. Linkistä en voi varmaksi sanoa, että toimii kaikille (kun nuo fb-ryhmät ovat joskus suljettuja).