keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Katselmuksen huumaa

Paimensukuisten lapinkoirien Katselmus 2014 pidettiin viime viikonloppuna Jyväskylän Riihivuoressa. Hieno paikka sijaitsi laskettelurinteen laella ja näköaloja riitti joka suuntaan. Aurinko paistaa porotti ja naama paistui (punastui).

Omien koiruuksien ja Muusan pentujen osalle jäi sunnuntai, koska silloin oli vuorossa avoimet luokat ja veteraanit. Urosten avoimessa (alle 4 v.) oli mukana Muusan pennuista Kero - elämänsä ensimmäisessä Katselmuksessa. Emäntää jännitti mutta niin minuakin. Ehdimme mukaan seuraamaan urosten kehää sopivasti ennen loppukierrosta. Kero piti kehässä möykkää mutta samoin muutkin nuoret herrat, haukkumekkala oli melkoinen. Tämä komea herra meni viiden parhaan rotunsa erilaisen edustajan joukkoon. Iso sydän sille!

Narttujen avoimessa luokassa (alle 4 v.) oli Moonan lisäksi kaksi Muusan pentua, Oona ja Maana. Moona ja Maana olivat hieman tukevahkossa kunnossa molemmat ja saivatkin tuomarilta ystävällisen huomautuksen bikinikuntoon pääsemiseksi. Oona taas sipsutteli kehässä missin elkein ja voitti Kaunein häntä -kilpailun. Eikä menestys loppunut siihen vaan Oona sijoittui myös viiden parhaan rotunsa erilaisen edustajan joukkoon. Mie olin tässä vaiheessa ihan myyty!

Parasta kaikessa oli kuitenkin näiden arkojen tyttärien kehäesiintyminen. Viime vuoden Katselmuksessa tuomaria väistettiin, kellahdeltiin selälleen jne. Nyt treenattiin ennen Katselmusta pariin otteeseen ja kehitystä oli nähtävissä. Kehäesiintyminen meni kaikilta kolmelta neitokaiselta paikan päällä erittäin hyvin ja ei voinut kuin ihailla. Wau!

Tulossa jatkoa Katselmus-tarinalle ja lisää kuvia...

Kero emäntänsä kanssa loppukehässä

torstai 17. huhtikuuta 2014

Meikäkoirastako missiksi (BISsiksi)?

Keskiviikon treeneissä oli luvassa näyttelykoulutusta. Moni koirista on menossa kevään aikana näyttelyyn ja siksi koulutus tuli tarpeeseen. Esimerkiksi omat paimenlappalaiseni ovat kehissä reilun viikon päästä Jyväskylän Riihivuoressa, jossa järjestetään paimensukuisen lapinkoiran Katselmus, ei mikään virallinen näyttely. Omilla koirilla tarkoitan myös Muusan pentuja, jotka ovat tulossa mukaan Katselmukseen. Keskiviikkona olikin pääosin lappalaisten treenikerta vaikka muitakin rotuja oli mukana.

Mittatikku ja sirulaite tahtoo olla aremmalle koiralle jännittävä juttu. Pitää mennä katolleen, kun moiset vekottimet lähestyvät. Keskiviikon treeneistä nämä laitteet tehtiin tutuiksi pikkuhiljaa eli niitä toistettiin säännöllisin väliajoin. Kolmannen kerran jälkeen suurin osa koirista oli sinut laitteiden kanssa - so what, antaa palaa vaan, tuo tikku ja tuo siru, mie vaan oon. Oli muutenkin hienoa todeta, miten aratkin koirat edistyivät yhdellä treenikerralla, kun asioita tehtiin pikkuhiljaa. Kiitos siitä kouluttaja Merjalle!

Näyttelyssä kaikki tämä tulee yhdellä rysäyksellä mutta jos koira on oppinut näyttelyyn liittyviä asioita sietämään, on aina helpompaa.

Moonan pentu Micu Katselmuksessa 2013 oli lähellä loppukehää poro-
koiramaisen olemuksen vuoksi, mutta peitsaaminen kehässä ei käynyt tuomarille.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Perustaitoja

Viime sunnuntaina aloitimme Moonan kanssa Vihmerän järjestämän Perustaidot-kurssin Jakokosken koululla. Teemana oli Jätä-käsky. Tämä koulutuskerta tuli tarpeeseen, koska meillä tämän harjoittelu on jäänyt vähemmälle. Nyt koiruus menee ja noukkii mitä tahtoo ja Ei-komento on ollut käytössä näille tempuille. Toimii sekin mutta usein kokeillaan hetken päästä uudelleen.

Etenkin pöydille kurkkimiset haluaisin kitkeä Moonalta pois. Se tarkastelee herkästi kahdella käpälällä seisoen, mitä hyvää sieltä löytyisi. Ja jos sattuu sopivasti ulottuville, vedetään tietty lattialle naposteltavaksi. Nou, nou! Muutenkin Jätä-käsky kuuluu ahneen koiran käytösrepertuaariin, koska kissojen kipoille meno ja niiden ajaminen on sen lempipuuhaa - etenkin silloin, kun kissat ovat aterioimassa. Tosin viime aikoina kissapolliisille on ollut tilausta, kun kateilla alkaa olla kevättä rinnassa ja järjestyshäiriöitä välillä syntyy. Kissapolliisi puuttuu tilanteeseen heti, kun kattien väliset häiriötilanteet menevät liian kiihkeiksi.

Muusan kanssa treenattiin keskiviikon treeneissä tokoa. Käsimerkit toimivat erittäin hyvin (vaikka eivät kuulukaan tokoon) ja saan Muusan kohtuullisen matkan päästä maahan pelkällä käsimerkillä. Hyvä juttu vaaratilanteiden osalta mutta jos koiruudella on tarpeeksi höyryä päässä, ei mahda toimia.

Jossain vaiheessa totesin, että Moona on ominut Uilon kentän omaksi reviirikseen. Siellä se mörräilee toisille mutta kun mentiin sunnuntaina Jakokosken kentälle, ei mörreistä ollut tietoakaan.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Koiran kommunikointi

Olimme keskiviikkona Koirapalvelu Vihmerän luennolla, jossa teemana oli koiran kommunikointi. Luennon tiimoilta heräsikin keskustelua isännän kanssa, miten omat koirat kommunikoivat. Kaikenlaista mielenkiintoista löydettiin niiden käyttäytymisestä. Etenkin kun taloudessa on kaksi arempaa koiruutta - niiden käytöksissä riittää tulkittavaa. Jos on korvat enimmäkseen pitkin päätä eli lippilakkina, se vaan kuuluu aremman koiran luonteeseen. Pystykorvat löytyy sitten tarpeellisiin tilanteisiin.

Oli mielenkiintoista todeta, miten ihminen voi vaikuttaa koiran luontaisiin signaaleihin myös huonosti. Esimerkiksi jos koiran varoitussignaalia eli murinaa estetään (torutaan tai kielletään jatkuvasti), se voi johtaa siihen, ettei koira enää varoita ahdistavassa tilanteessa vaan hyökkää suoraan. Se ei ole hyvä juttu.

Norjalainen Turid Rugaas on alan "guru" koiran kommunikointiin liittyen. Hänen mukaan koirilla on rauhoittavia signaaleita, joilla koira yrittää sopeutua sen hetkiseen tilanteeseen. Koira käyttää rauhoittavia signaaleja pysäyttämään ja estämään aggressiota, stressiä, pelkoa ja kaikenlaisia epämiellyttäviä asioita. Rauhoittavien signaalien avulla koira pyrkii luomaan luottamusta, turvallisuuden tunnetta ja ennen kaikkea keskinäistä ymmärtämystä.

Turid Rugaasin kirjoja:
Rauhoittavat signaalit. Sanasilta, 2005.
Kiskomatta paras: mitä tehdä, kun koira vetää hihnassa? Sanasilta, 2004.


Moona signaalit Jehkiä kohtaan ovat aika selvät. Kyseessä oli tapaaminen,
jonka aikaan Muusa oli juoksussa ja Jehki oletti, että Moona on se tapaus.